Design by Nik. Powered by Blogger.
SeLaMat DaTanG Ke Portal InspirasiMylife ini Moga DaPaT mEmBeRi ManFaaT kEpaDa Antum Semua-Syukran بسم الله الرحمن الرحي Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet dan dipercayai 'public domain'.Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman, dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

taNya KaMi

.:Mutiara kata.:

Click Me~
Allah berfirman; "Syurgaku itu lebih cantik daripada mengkuk yang cantik itu, nikmat syurgaku itu lebih manis daripada madu, dan jalan menuju syurgaKu itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut"

jom berFikiR sejeNak..iNfo

>> Wednesday, January 19, 2011

Salam & selamat ptg buuat sume2 pembaca blog inspirasimylife. So disini kitorg nk share info "kenapa kapal terbang tak disambar kilat". Maybe dgr cm bese2 je..tp tahukah anda kenapa & mengapa ek???(hehe)..ok2..jom kita berkongsi info.

"Static discharger ialah teknologi yang digunakan untuk menangkis sambaran kilat . Ia perlu diselenggara selepas kapal disambar kilat akibat daripada perubahan rintangan elektrikal yang ketara.
Bangunan-bangunan pula, apabila kilat meyambar bangunan-bangunan ini, ia akan terbakar melainkan jika bangunan atau rumah tadi dipasang dengan conductive element yang dihubungkan ke tanah. Jadi bila terjadinya kilat menyambar, tenaga elektrikal kilat tadi akan mengalir ke bumi dan hilang.
Petir, kilat dan guruh adalah kejadian tuhan dan walaupun teknologi dapat menangkal kapal terbang daripada dipanah kilat, kuasa tuhan memang tiada tandingan nya."

0 comments:

JejaK...

Hosted by imgur.com

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP